Terveydenhuollon ala on vuonna 2025 merkittävien digitaalisten muutosten keskellä, ja tekoäly (AI) nousee keskeiseksi tekijäksi näissä kehityksissä. Terveystalon Digitaalisten palveluiden johtaja Ilari Richardt on tuonut esiin viisi merkittävää digitrendiä, jotka muokkaavat terveydenhuoltoa tänä vuonna. Näiden trendien ytimessä ovat tekoälyn mahdollisuudet ratkaista terveydenhuollon haasteita.
Tekoäly vapauttaa ammattilaisten aikaa rutiinitehtäviltä
Suomessa terveydenhuollon ammattilaisilta kuluu huomattava määrä työaikaa kirjaustöihin ja lausuntojen laatimiseen. Tekoälyn käyttöönotto näissä tehtävissä voi vapauttaa ammattilaisten aikaa potilaiden kohtaamiseen. Esimerkiksi Terveystalon chat-vastaanotoilla tekoäly avustaa potilaskertomusten kirjaamisessa luonnostelemalla ehdotuksen lääkärille, joka voi sen jälkeen hyväksyä, muokata tai hylätä sen. Tämä on vähentänyt ammattilaisten kognitiivista kuormitusta ja parantanut potilaskohtaamisten laatua. Tulevaisuudessa tekoälyä hyödynnetään laajasti erilaisten kirjausten, lausuntojen ja muiden rutiinitehtävien suorittamisessa sekä etä- että lähivastaanotoilla.
Teknologia tukee hoidon jatkuvuutta: jokainen lääkäri voi olla omalääkäri
Hoidon jatkuvuuden parantaminen on terveydenhuollon keskeinen tavoite. Tämä ei tarkoita pelkästään henkilökohtaisen hoitosuhteen jatkuvuutta, vaan myös tiedonkulun sujuvuutta. Kun potilaan hoitoon liittyvät oleelliset tiedot ovat helposti saatavilla, jokainen lääkäri voi toimia ikään kuin omalääkärinä. Tämä edellyttää potilastietojärjestelmien kehittämistä vastaamaan paremmin ammattilaisten tarpeita ja mahdollistamaan sujuvan tiedonvälityksen. Terveystalo kehittää parhaillaan modernia potilastietojärjestelmää, Terveystalo Ellaa, joka kokoaa yhteen näkymään kaikki asiakkaan hoidon kannalta tärkeimmät tiedot eri lähteistä.
Palvelujen personointi saapuu myös terveydenhuoltoon
Hoidon jatkuvuus kattaa myös hoidon toteutuksen jatkuvuuden. Terveystalossa tätä tukevat hoitopolut, joita on jo yli 80 eri sairauksiin, kuten diabetekseen ja verenpainetautiin. Hoitopolut varmistavat, että hoitosuunnitelmaan liittyvät asiat toteutuvat suunnitellusti ja oikean ammattilaisen toimesta. Seuraava askel on hoidon entistä yksilöllisempi räätälöinti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi hoitopolkujen personointia kullekin asiakkaalle hyödyntämällä potilasdatan tehokkaampaa analysointia aiempien diagnoosien, lääkitysten ja muiden tietojen pohjalta. Datan tehokkaampi hyödyntäminen mahdollistaa myös työkykyriskien tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn.
Tekoäly nopeuttaa hoitoon pääsyä ja tekoälyn huolivastaanotot yleistyvät maailmalla
Tekoälyä voidaan hyödyntää myös nopeuttamaan hoitoon pääsyä. Esimerkiksi Terveystalon Oirearvio ohjaa potilaat ennakkokyselyn perusteella oikeaan hoitokanavaan ja asiantuntijalle. Maailmalla yleistyy myös trendi, jossa tekoälypohjaiset vastaanottopalvelut tarjoavat terveysneuvontaa ilman ihmiskontaktia. Tämä tarjoaa nopeasti matalan kynnyksen terveysneuvontaa, mutta tekoälyn yleistyessä vastuullisuus korostuu. Teknologia ei ole vielä siinä pisteessä, että tekoälyä voisi luotettavasti käyttää kaikkiin hoitopäätöksiin, joten sen kehittäminen vastuullisesti ja eettisten periaatteiden mukaisesti on tärkeää.
Terveydenhuollon kyberturvallisuus on tärkeämpää kuin koskaan
Terveydenhuoltoon kohdistuvat kyberhyökkäykset ovat kasvussa. Vuoden 2024 aikana EU:n alueella terveydenhuoltoon kohdistuvat hyökkäykset lähes viisinkertaistuivat, ja sama kehityssuunta jatkuu todennäköisesti. Kyberuhat liittyvät pääasiassa arkaluonteisen tiedon anastamiseen ja kriittisten järjestelmien häiritsemiseen. Myös tekoälyn käyttö kyberhyökkäyksissä lisääntyy, mikä mahdollistaa hyökkäysten yksilöllisemmän kohdentamisen. Organisaatioiden on panostettava jatkuvasti kyberturvallisuuden parantamiseen, mukaan lukien tekoälykyvykkyyksien kasvattaminen, nopeus ja automaatio. Terveystalolla panostukset kyberturvaan ovat aina olleet merkittäviä, mutta ne ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina.
Yhteenveto: terveydenhuollon digitrendit 2025
- Tekoäly vapauttaa ammattilaisten aikaa rutiinitehtäviltä: Automatisointi vähentää kirjaustyöhön kuluvaa aikaa, jolloin ammattilaiset voivat keskittyä potilaisiin.
- Teknologia tukee hoidon jatkuvuutta: Parantunut tiedonkulku mahdollistaa jokaisen lääkärin toimimisen omalääkärinä.
- Palvelujen personointi: Hoitopolkujen räätälöinti potilasdatan perusteella mahdollistaa yksilöllisen hoidon.
- Tekoäly nopeuttaa hoitoon pääsyä: Oirearviot ja tekoälypohjaiset palvelut ohjaavat potilaat nopeasti oikeaan hoitokanavaan.
- Kyberturvallisuuden tärkeys: Kasvavat kyberuhat edellyttävät jatkuvaa panostusta tietoturvaan terveydenhuollossa.